خبر یزد

آخرين مطالب

بررسی ایرناپلاس از اقتصاد خانوارهایی با سرپرستی زنان؛

حکایت زنانی که بار خانوار را به دوش می‌کشند معاونت امور زنان و خانواده

حکایت زنانی که بار خانوار را به دوش می‌کشند
  بزرگنمايي:

خبر یزد - آمارها نشان می‌دهد بیشتر زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و کم‌سوادند و میانگین سنی‌شان نزدیک به سن بازنشستگی است. بنابراین ابزارهای حمایت و توانمندسازی باید در مواجهه با موضوع زنان سرپرست خانوار در دستور کار قرار گیرد.

آمارها نشان می‌دهد بیشتر زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و کم‌سوادند و میانگین سنی‌شان نزدیک به سن بازنشستگی است. بنابراین ابزارهای حمایت و توانمندسازی باید در مواجهه با موضوع زنان سرپرست خانوار در دستور کار قرار گیرد. بعضی‌هایشان تصمیم گرفته‌اند مستقل باشند و به تنهایی زندگی کنند، برخی دیگر ازدواج کردند و وظایف اقتصادی خانواده را به تنهایی به دوش می‌کشند؛ گروهی دیگر نیز به دلیل فوت همسر یا جدایی، سرپرستی خانوار را برعهده دارند.
بر اساس محاسبات انجام شده بر مبنای داده‌های خام هزینه و درآمد خانوار سال 1398 که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده، 15 درصد از خانوارهای کشور، ‌سرپرست زن دارند.
بیشتر این زنان به دلیل فوت همسر، به عنوان سرپرست خانوار شناخته می‌شوند. 78 درصد زنان سرپرست خانوار، زنانی هستند که پس از ازدواج، همسر خود را در اثر فوت از دست داده‌اند. 11 درصد از این زنان، دارای همسر هستند. حدود هفت درصد از زنان خانوار، از همسر خود جدا شده‌اند و سه درصد نیز هرگز ازدواج نکرده‌اند.
زنان سرپرست خانوار اغلب از پیشرفت تحصیلی و مهارت‌آموزی بی‌بهره‌اند. حدود 63 درصد از زنان سرپرست خانوار، بی‌سواد و تنها 37 درصد از آنها باسواد هستند. البته وضعیت سواد زنان سرپرست خانوار در شهرها و روستاها متفاوت است. بخش عمده زنان سرپرست خانوار در مناطق روستایی یعنی 74 درصد، بی‌سوادند؛ این در حالی است که حدود 51 درصد زنان سرپرست خانوار در مناطق شهری بی‌سوادند.
در بین گروه باسواد نیز بر خلاف تصور عمومی، زنان با مدارک تحصیلی بالاتر در اقلیت هستند. حدود 12 درصد از زنان سرپرست خانوار، فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند. این در حالی است که بخش عمده زنان سرپرست خانوار یعنی حدود 55 درصد از آنها تنها تا دوره ابتدایی درس خوانده‌اند.
به‌نظر می‌رسد سطح پایین تحصیلات در میان زنان سرپرست خانوار، موجب شده فرصت‌های شغلی محدودی پیش روی آنها قرار بگیرد و بیشتر این افراد، شغلی برای کسب درآمد نداشته باشند.
بخش عمده زنان سرپرست خانوار یعنی 77 درصد، دارای درآمد بدون کار و تنها 11 درصد از آنها شاغل هستند. البته از با توجه به میانگین سنی بالای این افراد یعنی حدود 61 سال و همچنین نرخ بالای بی‌سوادی، انتظار نمی‌رود درصد بالایی از این افراد، شاغل باشند و بنابراین ضرورت حمایت و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند.
حمایت‌های مالی از زنان سرپرست خانوار
حمایت از زنان سرپرست خانوار همواره یکی از اولویت‌های دولت بوده است. این حمایت‌ها در قالب خدمات بیمه‌ای، خدمات حمایتی و حمایت‌های اجتماعی بخشی از بودجه‌های سالانه است که در بودجه سال 1400 نسبت به امسال، رشد 50 درصدی را تجربه کرده است. در مجموع، ردیف‌های حمایتی از زنان سرپرست خانوار، حدود 23 درصد از کل اعتبارات حوزه زنان و خانواده را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر این، بیش از نیمی از 2 میلیون و 174 هزار خانوار تحت حمایت کمیته امداد، خانوارهایی با سرپرستی زنان هستند که از کمک هزینه ودیعه مسکن و اجاره و نیز سبد کالای حمایتی کرونا بهره‌مند شده‌اند. بر این اساس، 78 هزار زن سرپرست خانوار از خدمات ودیعه مسکن و کمک اجاره در سال جاری استفاده کرده‌اند.
توانمندسازی، مسیر استقلال زنان
کمک‌های حمایتی مالی شاید نخستین و ساده‌ترین راهکار برای رسیدگی به زنان سرپرست خانوار باشد که در عین مفید بودن، نمی‌تواند وابستگی این زنان و خانوارهایشان به این قبیل حمایت‌ها را کاهش دهد یا قطع کند و آنان را به افرادی مستقل و توانمند تبدیل کند.
بنابراین یکی از راهکارهای مهم در زمینه مسائل زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی، مهارت‌آموزی و آمادگی شغلی برای آنهاست تا وضعیت معیشتی‌شان تحت تأثیر مسائل مالی و بودجه دولت قرار نگیرد. علاوه بر این، استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد، دیگر راهکار حمایتی از زنان سرپرست خانوار است که مورد تأکید معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز قرار گرفته است.
استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد
معصومه ابتکار در یازدهمین نشست شورای راهبردی کارگروه ملی زنان سرپرست خانوار در این رابطه گفت: نمی‌توان تلاش برای توان افزایی اقتصادی را فقط بر دوش دولت نهاد بلکه با کمک سازمان‌های مردم نهاد این امر سریع‌تر دست یافتنی و ورود به کارآفرینی و اشتغال انجام می‌شود. اتکا به توانمندی‌های دولتی محدود است و تأثیرگذاری اجتماعی لازم را ندارد؛ در حالی که با بهره‌گیری از سازمان‌های مردم نهاد، بیشتر می‌توان برنامه توان‌افزایی زنان سرپرست خانوار را اجرایی کرد. ‌
ابتکار با تأکید بر اینکه شبکه‌سازی مجازی کار بسیار مهمی است که در مسیر دسترسی زنان سرپرست خانوار به بازار انجام شده، خاطرنشان کرد: زنان سرپرست خانوار تحصیل کرده و دختران فارغ‌التحصیل که سرپرست هستند نیز می‌توانند از طریق شرکت‌های دانش بنیان و استارت‌آپ‌ها به ارائه محصولات خود بپردازند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/180965/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیست خروج پرسپولیس تکذیب شد

استقلالی‌ها آرزوی کودک مینیاتوری را برآورده کردند

عملکرد لژیونرها در هفته گذشته

هاشمیان: احمد نور اللهی نسبت به قبل پخته‌تر شده است

واکنش آلومینیوم به پیشنهادهای مجتبی حسینی

ستاره‌های بارسلونا راهی شهربازی شدند!

زنوزی: رای بیرانوند باید زودتر صادر می‌شد

فرمین لوپز:رویای من قهرمانی در چمپیونزلیگ با بارساست!

وزیر نیرو: خاموشی‌ها خانه وزیر و غیر وزیر ندارد برای همه مساوی است

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود

کارتال و عالیشاه، بن بست بزرگ پرسپولیس

فرایند اداری استان یزد باهوش مصنوعی تسهیل می‌شود

یک فوتی و پنج مصدوم بر اثر واژگونی خودروی پراید

سهم کشورها از ارزش تولید جهان در سال 2025

بمب قطر؛ السد از بارسلونا بازیکن خرید

زنگ خطر برای شبکه برق؛ مصرف برق کشور از 65 هزار مگاوات عبور کرد

شغل‌هایی با بیشترین فرار مالیاتی

پوکی استخوان خودروسازی ایران

چقدر خرما صادر می‌کنیم؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

آن همه عهد فراموشت شد...

زمان پرتاب چهارمین ماموریت سرنشین‌دار «آکسیوم اسپیس» تغییر کرد

فهرست خروجی رئال؛ خط قرمز روی 5 ستاره نامدار

زنوزی: آقای خیابانی شجاع را در صدا و سیما می کوباند، آنوقت انتظار دارید اصلاح شود؟

سنگال، مجارستان و سوییس رقبای زنان ایران در هندبال قهرمانی جهان

بیماری کارتال علیه لیست تمدید پرسپولیس

آغاز پاتک سپاهان به پرسپولیس

ادعای عجیب علیه سپاهان؛ دو ساله، 250 میلیارد!

سرگیجه با دلار 28500

وزیر صمت: ارزآوری کشور با مقررات فعلی لطمه می‌خورد

مدیر کل بنیاد مازندران در آئین طلایه داران کنگره شهدا با حضور وزیر کشور تجلیل شد

حمله یک سپاهانی به استقلالی‌ها درباره دانشگر

پرتاب معجزه‌آسای «هالیبرتون»

نماد‌های استانی سهام عدالت سرانجام تعیین تکلیف خواهند شد

عصیان شایعات، سکوت پرونده‌های اقتصادی

چراغ سبز تن‌هاخ؛ اوکی، جانشین ژابی می‌شوم!‏

معمار پی‌اس‌جی تا 2030 تمدید کرد

آنتونی ادواردز 50 هزار دلار دیگر جریمه شد

هدف از «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات» چیست؟

توسعه سکوی ملی هوش مصنوعی با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان

خیز دانش‌بنیان‌ها برای جهش فناوری هوش‌مصنوعی در کشور

ورود هشت میلیارد دلار شمش طلا به کشور طی سال گذشته

فدراسیون نباید گرانی فشنگ را قبول می‌کرد؛ ارزان نشود در مسابقات شرکت نمی‌کنیم

گزارش فدراسیون جهانی از محمود نامجو؛ نجاری که ستاره شد

لوکا مودریچ با رئال خداحافظی کرد

افزایش سقف تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن

اعتراض برخی بازنشستگان به همسان‌سازی حقوق

حذف یارانه پردرآمدها شتاب گرفت

قیمت مرغ در بازار

آنچلوتی فشار روی نیمار را چندبرابر کرد

ویکی پدیاجستجو