خبر یزد

آخرين مطالب

پیشگامان واقعی؛ وویجرها نخستین کاوشگران مرزهای منظومه شمسی نبودند علمي

پیشگامان واقعی؛ وویجرها نخستین کاوشگران مرزهای منظومه شمسی نبودند
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / دوقلوهای وویجر شاید محبوب‌ترین کاوشگران کهنه‌کار ناسا باشند؛ اما پیش از آن‌ها، دو پیشگام واقعی راه را برای کاوش در مرزهای منظومه شمسی هموار کردند.
فضاپیماهای وویجر 1 و وویجر 2 در تقریباً 48 سال گذشته درحال سفر در سرتاسر منظومه شمسی و فراتر از آن بوده‌اند. این کاوشگرها نقشی اساسی در درک ما از سیاره‌های غول‌پیکر گازی منظومه شمسی ایفا کردند و بعدتر با ورود به فضای میان‌ستاره‌ای، به نخستین اجرام ساخت دست بشر تبدیل شدند که به این قلمرو وارد می‌شوند. بااین‌حال، دوقلوهای وویجر نخستین فضاپیماهایی نبودند که با هدف سفر به بخش‌های بیرونی منظومه شمسی یا حتی ترک آن طراحی شده بودند.
بازار
پیشگامان واقعی
پایونیر 10 و 11 احتمالاً مشهورترین فضاپیماهای برنامه‌ی پایونیر ناسا هستند؛ پروژه‌ای که مأموریت‌های متنوعی از ماهواره‌های هواشناسی فضایی تا مدارگردهای قمری و مأموریت‌های سیاره‌ای را شامل می‌شد. آخرین فضاپیماهای این برنامه، یعنی پایونیر 12 و 13 که با نام‌های «ونوس اوربیتر» (مدارگرد زهره) و «مولتی‌پروب» (کاوشگر چندگانه) نیز شناخته می‌شوند، در سال 1978، اندکی پس از وویجرها پرتاب شدند.
اما این پایونیر 10 و 11 بودند که در فرهنگ عمومی بیشتر شناخته شدند، زیرا آن‌ها نخستین کاوشگرهایی بودند که از سیاره‌های مشتری و سپس زحل تصویربرداری کردند و همچنین نخستین اجسام انسان‌ساخت محسوب می‌شدند که از سرعت کافی برای خروج از منظومه شمسی برخوردار بودند. این کاوشگرهای پیشگام حتی پدیده‌ای عجیب را نیز تجربه کردند که بعدها «ناهنجاری پایونیر» نام گرفت و آن‌قدر غیرعادی بود که قوانین گرانش را نیز زیر سوال برد.
پایونیر 10 که در مارس 1972 پرتاب شد، نخستین کاوشگر به مقصد مشتری بود. همچنین این فضاپیما یکی از پنج جرم مصنوعی تاریخ بود که به سرعت فرار از منظومه شمسی دست یافت. پایونیر 11، همتای آن در آوریل 1973 پرتاب شد و نخستین فضاپیمایی بود که پس از بازدید از مشتری به زحل رسید. این فضاپیما نیز سرعت کافی برای ترک منظومه شمسی را داشت.
پلاک پایونیر: نخستین پیغام بشر برای موجودات فضایی
این واقعیت که پایونیرها می‌توانستند از منظومه شمسی خارج شوند، اریک برگس، روزنامه‌نگار انگلیسی را به این فکر انداخت که آن‌ها باید حامل پیغامی از طرف مردم زمین باشد. او این ایده را با کارل سیگن در میان گذاشت. سیگن نیز فرانک دریک (خالق معادله معروف دریک) و لیندا سالزمن سیگن، همسر خود در آن زمان را وارد پروژه کرد. لیندا و جان لومبرگ طراحی پیغام را انجام دادند و نتیجه نهایی با نام «پلاک پایونیر»، به تصویری نمادین تبدیل شد.
قبل از صفحه طلایی معروف وویجر، پایونیر 10 و 11 پیغامی تصویری را حمل می‌کردند که شامل موقعیت منظومه شمسی در کیهان با استفاده از تپش‌های ضرب‌آهنگ‌دار تپ‌اخترها، مکان زمین در منظومه شمسی و تصویر مرد و زنی برهنه در کنار نمایی از خود فضاپیما بود. پلاک پایونیر، مأموریت‌های پایونیر 10 و 11 را به نخستین ماموریت‌های فضایی تبدیل کرد که حامل پیغام برای موجودات فرازمینی هستند.
آیا پایونیر 10 و 11 هنوز در حرکت هستند؟
فضاپیماهای پایونیر با اینکه چند سال پیش از وویجرها پرتاب شدند، سرعت کمتری دارند. در حال حاضر وویجر 1 دورترین فضاپیما از زمین و خورشید است. پس از آن، وویجر 2 قرار دارد که در ژوئیه 2023 از پایونیر 10 جلو زد. پایونیر 11 اکنون چهارمین فضاپیمای دور از زمین است. این فضاپیماها در میلیون‌ها سال آینده از نزدیکی دو ستاره‌ی مشاهده‌پذیر با چشم غیرمسلح گذر خواهند کرد: دبران، درخشان‌ترین ستاره صورت فلکی گاو برای پایونیر 10 و لاندا عقاب برای پایونیر 11.
تیم‌های ناسا تا سال‌ها پس از گذر فضاپیماها از کنار سیار‌ه‌های بیرونی، همچنان سیگنال آن‌ها را دریافت می‌کردند. آخرین سیگنال پایونیر 10 در 23 ژانویه 2003، از فاصله‌ی 12٫23 میلیارد کیلومتری دریافت شد. پایونیر 11 نیز آخرین بار در 4 نوامبر 1995، از فاصله‌ی حدود 6٫4 میلیارد کیلومتری با زمین تماس برقرار کرد. همین رهگیری بلندمدت باعث کشف پدیده‌ای عجیب شد: هر دو فضاپیما به شکلی غیرقابل‌توضیحی در حال کاهش سرعت بودند؛ آن‌ها پس از عبور از فاصله‌ی 20 واحد نجومی از خورشید، از موقعیت مورد انتظار عقب می‌ماندند.
در ابتدا گمان می‌رفت که شاید درک ما از گرانش در فاصله‌های زیاد نادرست باشد. اما از آنجایی که هیچ فضاپیمای دیگری چنین رفتاری نشان نداد، مشخص شد مشکل از جهان نیست، بلکه از خود فضاپیماها است. بعدها معلوم شد که این تأثیر ناشی از گرمای تولیدشده از مولدهای رادیوایزوتوپی و دیگر سامانه‌های داخل فضاپیما است که نیرویی جزئی در خلاف جهت حرکت وارد می‌کرد و باعث کشش خفیف در جهت مخالف می‌شد.
پایونیرها همان‌طور که از اسمشان پیداست، پیشگام بودند. آن‌ها الهام‌بخش فضاپیماهای وویجر و حتی نیوهورایزنز شدند؛ کاوشگری که پس از بازدید از پلوتو و آروکوت، جرم آدم‌برفی‌شکل کمربند کویپر، پنجمین فضاپیمایی خواهد بود که منظومه شمسی را ترک می‌کند. مأموریت‌های پایونیر در مطالعه مستقیم سیاره‌های گازی غول‌پیکر و فضای بیرونی منظومه شمسی نقشی تعیین‌کننده داشتند.
درواقع پایونیرها پرواز کردند تا وویجرها بتوانند اوج بگیرند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/736410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فناوری جدید کره جنوبی برای جلوگیری از انفجار باتری لیتیومی

رشفورد چقدر به بارسلونا تخفیف داد؟

ایران 2- اسپانیا 3؛ شوک بزرگ به شاگردان عادل

استقلال - چادرملو، هشت روز قبل از تراکتور

با انصراف نمایندگان کشورمان؛ پست نایب رئیسی تکواندو آسیا از دست رفت

پدیده تیم ملی زوج سید در شهداب

پرداخت 88 درصد تسهیلات دانش‌بنیان ها توسط بانک‌های غیردولتی

تاکید بر نقش حیاتی نخبگان ایثارگری در عبور کشور از "جنگ ترکیبی"

غزه، آزمون وجدان بشریت

ثبت‌نام 12 هزار یزدی برای پیاده‌روی اربعین

توضیحات آبفا در خصوص توزیع آب بسته‌بندی شده در تهران

50 کیلومتر از باند دوم محور یزد-طبس به بهره‌برداری رسید

بازدید معاون وزیر راه و شهرسازی از پروژه کمربندی زارچ - اشکذر

ادای احترام مسئولان ملی و استانی به مقام شامخ شهدای اردکان

بررسی میدانی مشکلات کمربندی یزد - اشکذر در بازدید شبانه معاون وزیر راه

ورزش عصرگاهی، امیدی تازه‌ برای کاهش افسردگی در سالمندان

اجرای طرح ارتقای امنیت و آرامش در اشکذر

جزئیات نرخ فروش ارز اربعین اعلام شد

اسکناس 20 یورویی بین فرانسه و لهستان دعوا انداخت

مادر شهیدان والامقام «بی باک» از قائم شهر مازندران آسمانی شد

ادای احترام معاون وزیر راه و شهرسازی به خانواده شهید والامقام جوکار در یزد

برنامه‌ریزی دقیق برای مدیریت آب کشاورزی یزد/ کارگروه فنی تشکیل می‌شود

شتاب در تکمیل پروژه‌های راهسازی یزد؛ اولویت اصلی کارگروه راه‌های استان

تصمیم عجیب بایرن؛ نه به ستاره پرطرفدار اروپا!

رونالدو باید سال 2021 به سیتی می‌رفت

بهره‌برداری از 50 کیلومتر باند دوم محور یزد ـ طبس

خبر جدید درباره قیمت گندم و پرداخت مطالبات گندمکاران

تلاقی اینترنت کوانتومی با فضا-زمان در یک ایده مبتکرانه

آزمون های زائد محیط زیستی برای خودروهای نو وارداتی  حذف شد

قیمت نفت با خوش‌بینی بازار صعودی شد

مراسمی به یاد شهدای کاراته استان

آخرین شایعات درباره محمدرضا اخباری در سپاهان

ماندگاری گرما در استان یزد

دلیل کاهش قیمت تخم مرغ در روزهای اخیر

«مبارزه با آلزایمر» با داروهای تایید شده سرطان

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 2 مردادماه

اوقات شرعی پنجشنبه 2 مرداد 1404 به افق یزد

طلای جهانی در سراشیبی ماند

کولر جدید ناسا برای سفر به مریخ

ضربه بزرگ به سپاهان؛ خداحافظ ستاره!

سایه سنگین خاموشی بر فولادسازان

26 بازیکنی که ساپینتو برای مدیریت ایمیل کرد

سقف ارزی جدید برای واردات قهوه اعلام شد

پیشگامان واقعی؛ وویجرها نخستین کاوشگران مرزهای منظومه شمسی نبودند

رمز استقلال و انگیزه زندگی در «دوران پیری»

هابل برای اولین بار دنباله‌دار «31/اطلس» را رصد کرد

عکس روز ناسا از پرواز یک گوی آتشین بر فراز فلوریدا

بینایی فضانوردان طی ماموریت‌ها مختل می‌شود

تهدید نامرئی در اعماق آب: میلیاردها ذره نانوپلاستیک در اقیانوس اطلس شناور است

اورانوس سیاره سردی نیست